Bladluizen voeden zich met de sappen van planten. In de lente kunnen er echte plagen van bladluizen ontstaan. Je weet dat je bladluizen in de tuin hebt als je witte velletjes op je plantenbladeren aantreft. Dit zijn de vervellingshuidjes van de bladluizen. Daarnaast vind je vaak een kleurloze, plakkerige vloeistof op de aangetaste bladeren. De overmatige aanwezigheid van de bladluis is vaak een teken dat er te weinig biodiversiteit in de tuin aanwezig is. Er zijn namelijk veel natuurlijke vijanden van de bladluis! We vertellen je graag meer over deze vijanden, en hoe je ze naar je tuin kunt trekken.
De bladluis is gek op allerlei soorten planten en gewassen: daarbij kun je denken aan kamerplanten, tuinplanten, maar ook aan planten in de groente tuin, zoals sla, paprika of peterselie. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als ze in grote getale voorkomen. Bladeren kunnen verkleuren, verwelken, of plakkerig worden. Naast de schade aan de planten zelf, kan het ook op andere gebieden overlast veroorzaken. Honingdauw is het teveel aan suikers dat bladluizen uit de planten verkrijgen en weer uitscheiden. Dit is het plakkerige laagje wat op het blad achterblijft. Bij de aanwezigheid van veel bladluizen en dus veel honingdauw, kan deze plakkerige vloeistof of je trottoir, terras of auto terecht komen. Erg vervelend! Maar gelukkig zijn er manieren om de aanwezigheid van bladluizen te verminderen. We stellen je graag voor aan wat natuurlijke vijanden van de bladluis.
Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn erg geliefd en zijn erg goed in het bestrijden van bladluis. Zowel larven als volwassen lieveheersbeestjes eten alle soorten bladluizen. Zaak om deze beestjes aan te trekken in de tuin dus! Maar hoe zorg je voor meer lieveheersbeestjes in de tuin? Allereerst is het van belang om je tuin wat rommelig te houden. Lieveheersbeestjes overwinteren tussen hout, boomschors en oude bloemen. Je kunt ook een lieveheersbeesthuisje in je tuin plaatsen. Als ze hier overwinteren zullen ze, wanneer de lente zich aankondigt, ontwaken. Precies op tijd om de eerste bladluizen uit te roeien! Je kunt ook larven van lieveheersbeestjes kopen.
Zweefvliegen en oorwormen
De zweefvlieg is een geel/zwart insect, dat veel lijkt op een bij of wesp. Ze steken echter niet, en zijn heel nuttig om in de tuin te hebben. Zo helpen ze bij de bestuiving van je planten. Volwassen zweefvliegen eten geen bladluizen, maar de larven wel. Zweefvliegen trek je aan door voldoende inheemse bloemsoorten in de tuin te hebben. Een bloemenperkje aanleggen kan dus helpen. Met dit bloemen zadenmengsel trek je bijvoorbeeld ook vlinders aan. Je kunt ook overwegen om een insectenhotel in de tuin te plaatsen: hier kunnen deze insectensoorten terecht om te schuilen, overwinteren of voortplanten.
Oorwormen zijn vaak te vinden in fruitbomen en zelfs in fruit zelf. Ze wenden zich echter niet tot fruit dat nog niet aangetast is. Ze zijn dan ook vaak te vinden in de buurt van de bladluis. Naast dat ze de bladluis eten, voeden ze zich ook met vlooien en mijten. Het zijn dus echte opruimers. Hang een mooie oorwormpot op in fruitbomen of in fruitstruiken. Hier zullen ze in nestelen en voortplanten.
Vogels die insecten eten
Er zijn ook diverse vogelsoorten die zich maar al te graag voeden met insecten in de tuin. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan koolmezen en pimpelmezen, die zich niet alleen voeden met bladluizen, maar ook met spinnen en rupsen (waaronder de eikenprocessierups!). Ook mussen en merels eten diverse insectensoorten en kunnen je dus helpen bij het bestrijden van de bladluizen.
Ook voor vogels geldt dat ze zich het liefst in tuinen bevinden waar veel voedsel aanwezig is. Deze insecteneters worden logischerwijs aangetrokken door tuinen met insecten. Insecten trek je aan door vooral de boel de boel te laten in de tuin: geen tot weinig bestrijdingsmiddelen, niet te veel opruimen, veel groen en weinig grasmaaien. Daarnaast kun je vogels een handje helpen door speciaal samengesteld vogelvoer aan te bieden en te zorgen voor een goede nestplek, in de vorm van een vogelhuisje. Zo vergroot je de kans op meer vogels in de tuin die je kunnen helpen bij de bestrijding van bladluizen.
Meer weten over hoe je zorgt voor meer biodiversiteit in de tuin? Lees onze andere blogartikelen, bijvoorbeeld over subsidies voor biodiversiteit of vogelvriendelijk tuinieren.