Vogelvriendelijk tuinieren? Doe lekker niets!

vogeltje op lavendel

Bij deze temperaturen zitten de meeste mensen graag in de tuin. Soms kijk je dan om je heen en denk je, goh, eigenlijk kan de tuin wel wat onderhoud gebruiken… Maar het warme weer nodigt niet echt uit om in de tuin aan de slag te gaan. Gelukkig is er goed nieuws, want de vogelvriendelijke tuin vergt niet zoveel onderhoud. Om vogelvriendelijk te tuinieren is het namelijk vooral van belang om de boel de boel te laten. We vertellen je meer!

Belang van je achtertuin voor vogels

De achtertuin is één van de belangrijkste leefgebieden van vogels. Ze nesten er, halen er hun voedsel, zoeken er verkoeling en beschutting. Door de toenemende urbanisatie verdwijnt er steeds meer groen in de omgeving, waardoor de tuin nog belangrijker wordt. De trend van de onderhoudsvrije tuin doet de vogel helaas geen goed. Schuttingen en terrastegels bieden nou eenmaal weinig voedsel en beschutting, ook al kan het praktisch zijn.

Voor veel mensen is de keuze voor een onderhoudsvrije tuin namelijk uit praktische overwegingen: geen groene vingers, weinig tijd, en weinig zin om veel in de tuin bezig te zijn. Allemaal erg begrijpelijk, maar wel minder leuk voor de biodiversiteit. Maar wist je dat je tuin best wat overgroeit mag zijn? Daar maak je in ieder geval de natuur erg blij mee. We geven je een paar tips over waar je je in de tuin vooral niet mee bezig hoeft te houden. En natuurlijk een paar tips hoe je toch groen in je tuin kunt aanleggen, zonder dat je er al te veel werk mee hebt.

Gras maaien? Niet nodig

Een van de belangrijkste redenen om de achtertuin te bestraten, is hoe moeilijk het is om een strak gazon te creëren. Een strak gazon is wellicht mooi, echter helemaal niet van belang voor de natuur. Door zo min mogelijk te maaien, en niet telkens opnieuw gras te zaaien, zal er vanzelf van alles gaan groeien tussen het gras, zoals madeliefjes en klavertjes. Met deze diversiteit maak je de vogels blij!

Vogelvriendelijke planten

Het meeste werk als het gaat om planten zit in de gepotte planten. Deze hebben veel meer zorg en aandacht nodig dan planten die simpelweg in de grond staan. Lees je dus in welke planten nuttig zijn voor vogels, en zet deze gewoon in de grond. Het is ook niet nodig om zaden hiervoor aan te schaffen, je kunt ook bij een kweker langs gaan voor goede planten. Kies het liefst voor vaste planten, want dan hoef je niet jaarlijks opnieuw te zaaien. En bekijk goed hoeveel onderhoud de planten vergen, en maak het jezelf makkelijk. Kies bijvoorbeeld voor bodembekkers, heggen (die één jaarlijks een snoeibeurt nodig hebben) en andere vaste planten die weinig gesnoeid hoeven te worden.

Genieten in de tuin

Wellicht de belangrijkste tip: doe lekker niets. Ga heerlijk genieten van de zonnestralen, zonder je druk te maken over het gazon of onkruid. Want ook onkruid kan bijdragen aan een tuin die goed is voor de biodiversiteit! Je kunt het meest genieten van je tuin als je de vogels lekker druk bezig ziet. Zorg ervoor dat je in de tuin een vogelbad of wat vogelvoer plaatst. Daar maak je de vogels zeker blij mee, en jezelf ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.