Bladluizen kunnen een ware plaag zijn voor tuinliefhebbers. Gelukkig is er een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing: lieveheersbeestjes. Deze kleine insecten staan bekend als natuurlijke vijanden van bladluizen en kunnen helpen bij het bestrijden van deze vervelende beestjes. In dit artikel lees je alles over de natuurlijke methoden om bladluizen te bestrijden met behulp van lieveheersbeestjes.
Waarom helpen lieveheersbeestjes tegen bladluis?
Lieveheersbeestjes voeden zich met bladluizen en andere schadelijke insecten, waardoor ze een effectieve manier vormen om bladluizen te bestrijden. Ze zijn niet alleen heel nuttig, maar ook nog eens een prachtig gezicht in de tuin.
Hoe zorg je voor lieveheersbeestjes in de tuin?
Lieveheersbeestjes eten graag bladluizen, dus door ze in je tuin te introduceren kun je op een biologische manier de bladluizenpopulatie onder controle houden. Je kunt lieveheersbeestjes aantrekken door bepaalde planten in je tuin te zetten, zoals dille, koriander en goudsbloem. Daarnaast kun je lieveheersbeestjes ook kopen en ze in je tuin uitzetten.
Je houdt de lieveheersbeestjes tevreden als er voldoende te eten is, en fijne schuilplekken, zoals bijvoorbeeld een lieveheersbeesthuisje. Zo’n schuilplek kan gebruikt worden om in groepen te overwinteren. Zo heb je volgend jaar ook weer voldoende lieveheersbeestjes in de tuin!
Verschillende soorten lieveheersbeestjes
Het is belangrijk om de juiste soort lieveheersbeestjes te kiezen, aangezien niet alle soorten even effectief zijn in het bestrijden van bladluizen. De tweestippelige lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata) en de zevenstippelige lieveheersbeestjes (Coccinella septempunctata) zijn bijvoorbeeld goede keuzes, omdat zij veel bladluizen kunnen eten.
Hoe lieveheersbeestjes te gebruiken?
Als je lieveheersbeestjes wilt kopen, kun je deze vaak online bestellen of bij tuincentra vinden. Het is belangrijk om ze op het juiste moment en de juiste manier uit te zetten. Je kunt de larven uitzetten tussen mei en oktober. Een voorwaarde is wel dat het minimaal 15 graden is. Larven zijn ideaal, omdat deze nog flink moeten groeien, en dus meer bladluizen nodig hebben.
Daarnaast is het belangrijk om de lieveheersbeestjes gelijkmatig over je tuin te verdelen. Vergeet niet om ook planten aan te bieden waar ze op kunnen landen en voedsel kunnen vinden. Zo creëer je een ideale omgeving voor lieveheersbeestjes om zich thuis te voelen en zich voort te planten.
Andere natuurlijke methoden
Naast het gebruik van lieveheersbeestjes zijn er ook andere natuurlijke methoden die je kunt proberen om bladluizen te bestrijden. Zo zijn bladluizen niet zo gek op planten met sterke geuren, zoals lavendel, knoflook, uien en bieslook. Je kunt een spray maken door bijvoorbeeld knoflook te mengen met gekookt water. Spray de aangetaste plant hiermee in.
Sommige vogels zijn ook gek op bladluizen. Het ophangen van een vogelhuisje, bijvoorbeeld voor de koolmees of de pimpelmees, is dus ook een goed idee.
Op zoek naar een leuk lieveheersbeesthuisje? Bekijk ons assortiment!