Hoe voorkom je dat vogels tegen je raam vliegen?

We doen er veel voor om het vogels een stukje makkelijker te maken, en zo de vogelpopulatie een handje te helpen. Toch zijn er veel vogelslachtoffers door een ogenschijnlijk onschuldige vijand: je raam. Jaarlijks vliegen honderdduizenden vogels tegen ramen, vaak met de dood tot gevolg. Zeker nu vogels het steeds vaker moeten hebben van de tuin als natuurlijke habitat, neemt de kans op raamslachtoffers toe. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om het aantal slachtoffers te beperken. We vertellen je graag meer!

Waarom vliegt een vogel tegen je raam?

Vogels zijn niet in staat om glas te herkennen als een obstakel. Hierdoor kunnen ze het glas in hun vlucht maar moeilijk vermijden. Met name als de omgeving goed weerspiegelt wordt in de ruit, en diverse ramen tegenover elkaar kunnen problemen veroorzaken.

Doordat de vogels zich steeds meer in de stedelijke omgeving moeten huisvesten (door bijvoorbeeld ontbossing en verstedelijking), neemt het aantal vogels dat tegen ramen vliegt toe. In de natuur zijn er nu eenmaal geen ramen aanwezig waardoor dit probleem zich minder voordoet. Met name grote flatgebouwen met veel glas zijn boosdoeners, omdat ze veel licht weerkaatsen. Hierdoor raken vogels ook nog eens gedesoriënteerd.

Wat kun je zelf doen om raam slachtoffers te voorkomen?

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen, is je ramen beter zichtbaar maken voor vogels. Zo kunnen raamstickers ervoor zorgen dat vogels de ruiten toch zien als een versperring. Het is daarbij belangrijk dat de stickers aan de buitenkant zitten. Ook het plaatsen van lamellen aan de binnenkant is bijvoorbeeld nutteloos, van de weerspiegeling aan de buitenkant is er dan nog steeds. Als je nieuwe ruiten wilt laten installeren, zijn er ook vogelvriendelijke maatregelen te nemen. Zo is er tegenwoordig van alles mogelijk op het gebied van mat, gestreept of gekleurd glas. Dim tevens de lichten in de avond of doe ze helemaal uit.

Soms vliegen vogels ook tegen ruiten, niet omdat ze ze niet goed zien, maar omdat ze op de vlucht slaan. Bijvoorbeeld wanneer er een roofdier opduikt bij hun voederplaats. Wanneer deze voederplaats zich te dicht bij een ruit bevindt, is het mogelijk dat de vogel simpelweg niet meer uit kan wijken. Daarom is aan te raden om een voederhuis of vogelhuisje op minimaal 10 meter afstand van je raam te plaatsen. Dan hebben ze voldoende ruimte. Als dat niet mogelijk is, is het ook een optie het voederhuis juist heel dicht (binnen 5 meter) bij de ruit te zetten. Dan kunnen vogels namelijk niet voldoende snelheid maken, waardoor ze in ieder geval niet te pletter slaan tegen de ruit.

Bedrijfsinitiatieven tegen raamslachtoffers

Gezien flatgebouwen vaak raamslachtoffers veroorzaken, is het belangrijk dat er ook op de werkvloer gesproken wordt over vogelvriendelijke ruiten. Er zijn inmiddels enorm veel initiatieven die zich hierom bekommeren, en er zijn richtlijnen gemaakt voor vogelvriendelijke gebouwen. Een prachtige ontwikkeling!

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan vogelveiligheidsglas: glas met een UV-patroon, dat voor mensen bijna niet zichtbaar is, maar voor vogels wel. En er zijn natuurlijk enorm veel creatieve manieren om ruiten zichtbaar te maken, die er toch zeer esthetisch uit zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5222 reviews.