Waar zijn alle vogels heen?

Soms kan het voelen alsof er geen vogel meer te zien is. In de nazomer lijken ze volledig te ontbreken in je tuin. Het enige wat je waarneemt zijn vogels die er ziek uitzien, met kale plekken. Is er iets mis? Zijn ze ziek of erger? Het is gelukkig niets van dat alles. We vertellen je graag waarom je in deze periode vaak weinig vogels in je tuin ziet.

Het einde van het broedseizoen

In deze periode van het jaar is het broedseizoen voorbij. Het voedsel vergaren is nog niet begonnen. Dat houdt eigenlijk in dat vogels geen enkele reden hebben om zich te laten zien. In het broedseizoen moeten ze indruk maken op potentiële partners en nestmateriaal vergaren. De temperaturen zakken nog niet en er is eten genoeg, dus ze hoeven niet ver te struinen voor eten. Vogels zijn nu in de rui, waardoor ze er verfomfaaid uit zijn. Hierdoor zijn de vogels ook kwetsbaarder, dus houden ze zich gedeisd.

Risico’s in deze periode van het jaar

Tijdens het broedseizoen nemen vogels meer risico’s, bijvoorbeeld om hun jongen te voeden. Hoe meer ze in het zicht zijn, hoe meer risico ze lopen om zelf slachtoffer te worden (bijvoorbeeld van een kat of uil). Nu zijn er geen jongen meer om zich om te bekommeren. Logisch dus dat ze zich liever buiten het zicht houden.

Het verendek wisselt in deze periode. De oude veren vallen uit, en de nieuwe veren groeien aan. Dit kost veel energie, dus dat draagt ook bij aan dat vogels zich gedeisd houden. Het kan er ook voor zorgen dat vogels moeilijker kunnen vliegen én minder snel zijn. Ook dat maakt de vogels momenteel een makkelijke prooi. Toch is de rui wel erg belangrijk, want het verenkleed is versleten. En voor de aankomende herfst en winter kunnen ze een goed verenkleed goed gebruiken!

Wanneer gaan we weer vogels zien?

Wanneer de temperaturen zakken, hebben de meeste vogels hun verenkleed vervangen. Dan zal je ze zeker weer in de buurt gaan spotten! Je kunt de vogels tot die tijd helpen door te zorgen voor voldoende schuilplekken in de tuin, bijvoorbeeld in de vorm van een vogelhuisje. Vergeet niet om, wanneer je weer vogels gaat zien, voldoende vogelvoer aan te bieden. Dan weet je zeker dat je tuin straks weer een toevluchtsoord gaat zijn voor vele tuinvogelsoorten!

Nu zijn er wellicht weinig vogels te zien, maar dat biedt de gelegenheid om je tuin weer klaar te maken voor de winter! Bekijk de beste producten voor vogels in de winterperiode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.