Beginnen met vogels kijken: onze tips!

Veel mensen zijn gek op het bestuderen en bekijken van vogels. Logisch, want het is een fantastische hobby. Vogelen kan overal in de natuur, zoals tijdens een wandeling of uitstapje. En hoewel er weinig spelregels zijn, zijn er wel wat aanbevelingen en tips om met succes vogels te kijken. Wij geven je graag wat tips voor een leuke dag vogelen!

Waar kun je het beste vogels kijken?

Wat betreft de locatie, kun je eigenlijk overal vogels kijken. Je hoeft zeker niet gelijk op stap naar een ver gelegen natuurgebied. Vogels kijken kan in je eigen tuin, in het nabij gelegen park, langs de grachten of in de buurt van water. Zeker wanneer je je tuin vogelvriendelijk inricht, heb je de natuur altijd dicht bij huis. Natuurlijk maak je in de vrije natuur wel meer kans om vogels te zien die je niet dagelijks ziet.

Ga je juist liever op pad? Kijk dan over er een vogelkijkhut in de omgeving is. Deze hutten worden op plaatsen neergezet met goed zicht, waardoor je meer kans hebt om veel vogels of bijzondere soorten te bekijken.

Wanneer kun je het beste vogels kijken?

Wat betreft het jaargetijde, heeft elk jaargetijde andere voordelen te bieden. Zo is in zowel het najaar als het voorjaar de vogeltrek, waardoor je fantastische beelden kunt aantreffen. Denk ook aan vogelsoorten die eigenlijk niet in Nederland te vinden zijn, maar over ons land trekken. Over het algemeen is het voorjaar een fantastisch moment om lekker te gaan vogelen. De zomer (of nazomer) zijn het minst geschikt, omdat vogels zich dan vaak rustig houden. Ze komen dan bij van het broedseizoen en zijn in de rui. Het beste moment op de dag om te gaan vogelen is in de vroege ochtend. Rond zonsopgang zijn vogels het meest actief.

Hoe bekijk je vogels?

Nu je weet waar je moet zijn en wanneer, is er natuurlijk nog een bepaalde manier om naar vogels te kijken. Met het kijken zelf kun je gewoon beginnen. Je hebt hier maar weinig voorbereiding of gereedschappen voor nodig. Toch kan het wel stukken leuker zijn om gebruik te maken van een verrekijker. En goed voorbereid op pad gaan kan zeker geen kwaad: denk aan voldoende water, wat te eten, zonnebrand en goede schoenen. Een leuke app of vogelgids kan het kijken ook nog leuker maken!

Waar je ook naar toe gaat, het is belangrijk dat je met respect voor de natuur gedraagt. Blijf in natuurgebieden netjes op het pad en houd je aan de regels op de borden. Zorg ook dat je de natuur niet aantast en netjes je afval en hiervoor bestemde bakken gooit.

Verdere tips voor een beginnen vogelaar:

  • Laat nesten met rust. Kom er niet in de buurt, en kijk er ook niet naar. Als de broedende vogels schrikken kan dit grote gevolgen hebben, en kan zelfs het hele legsel mislukken.
  • Kom niet te dichtbij de vogels. Ze kunnen je dan zien als een roofdier en vluchten. Dit is niet alleen jammer omdat je de vogel dan niet meer ziet, maar ook omdat het de vogels veel energie kost.
  • Zorg dat je niet te hard praat en laat de hond thuis. Door lawaai kunnen de vogels opschrikken.
  • Deel je gevonden liefde voor vogels kijken met anderen! Meer zielen is meer vreugd, en het zorgt voor meer bewustwording over de wonderen van de natuur.
  • Maak een mooie voederplaats in de achtertuin, met vogelvoer of een voederhuis. Zo kun je ook dichtbij huis van vogeltjes genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5485 reviews.