Welke vogels trekken naar het zuiden?

Binnenkort staan de vogels in ons land weer voor een keuze: blijven we hier, of zoeken we de warmte op? Een groot gedeelte van de vogels blijft in ons land en gaat zich hierop voorbereiden, bijvoorbeeld door alvast een vetreserve op te gaan bouwen. Toch zijn er ook veel vogelsoorten die ons land verlaten. En er zijn vogels die vanuit de noordelijke regio’s over ons land trekken zijn de vogeltrek. Lees in deze blog meer over deze bijzondere gebeurtenis!

Welke vogels verlaten ons land?

Waar de vogels die blijven zich vooral voeden met bessen, zaden en noten, zijn de verlaters voornamelijk insecteneters. Insecten zijn in een koud klimaat natuurlijk niet veel voor handen, waardoor ze zich naar een warmer klimaat moeten verplaatsen, zoals bijvoorbeeld Zuidwest-Europa of West-Afrika. Daarbij kun je denken aan de boomvalk, bonte vliegenvanger, koekoek, boerenzwaluw en de grutto. Deze vogels worden ook wel ‘zomervogels’ genoemd: ze zijn hier enkel in de lente en zomerperiode om te broeden en verlaten daarna ons land om te overwinteren. Ze zullen voor de trek energie moeten tanken voor hun lange reis.

Welke vogels overwinteren in Nederland?

Natuurlijk zijn er ook vogels die juist in ons land terechtkomen, bijvoorbeeld vanuit Scandinavische landen of Rusland. Deze ‘wintergasten’ kunnen in ons land voldoende voedsel vinden, en gedijen goed in een klimaat wat minder koud is dan in hun broedgebied. Rond maart zullen ze weer terugkeren naar hun broedgebied. Typische wintergasten zijn diverse zwanensoorten (zoals de kleine zwaan en wilde zwaan), ganzensoorten (zoals de rotgans en de kleine rietgans), maar ook zangvogels zoals de keep en de koperwiek.

Blijven of vertrekken?

Sommige vogels vertrokken van oudsher jaarlijks uit ons land naar het warmere zuiden. Door klimaatverandering kennen we in Nederland echter tegenwoordig zachtere winters. Hierdoor zijn er ook vogels die steeds vaker blijven hanger. Wellicht niet de hele populatie, maar toch zeker een groot gedeelte. Voorbeelden hiervan zijn de tjiftjaf, de zwartkop, de ooievaar, en de kleine zilverreiger. Deze vogels blijven hangen tot dat het gaat vriezen. Zolang er nog voldoende voedsel is, is er maar weinig reden om te vertrekken,

Vogels in trek zien?

Na de zomer begint de vogeltrek, met een piek in de maand oktober. Er zijn dan enorm veel verschillende vogels in groepen in de lucht te spotten, zoals zwaluwen, zanglijsters, vinken en kieviten. Een prachtig gezicht! Voor optimaal zicht kun je het beste een open plek opzoeken. De Waddeneilanden lenen zich hier uitstekend voor. Ook een fantastische plek? De Marker Wadden. Vanaf Lelystad kun je met de boot dit bijzondere stukje Nederland bereiken. Je vindt hier ook uitkijktorens en vogelkijkhutten om te genieten van al het moois in de lucht.

Meer vogels in de tuin? De wintergasten en jaarvogels maak je erg blij door extra vogelvoer in de tuin aan te bieden. Bekijk ons uitgebreide assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.