Enig resultaat

De Boerenzwaluw

boerenzwaluw op hek


Deze boerenlandvogel is een echte acrobaat. Door zijn behendigheid is de boerenzwaluw heel goed in het vangen van insecten. Hij is te herkennen aan zijn blauw/zwarte bovenkant en witte onderkant. Verder heeft hij rode en zwarte accenten. Zo heeft hij een rood gezichtje en loop er een zwarte band over zijn borst. De staart van de boerenzwaluw in lang en gevorkt. Een jonge boerenzwaluw heeft een minder kenmerkende kleur. Wanneer hij volwassen is, is hij zo’n 19 centimeter groot. Je herkent de zang van een zwaluw door zijn kwetterende geluid. Lees onderaan deze pagina meer over de boerenzwaluw!

Lees meer over de boerenzwaluw!

De Boerenzwaluw

Boerenzwaluwnest

10,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:15 cm
  • Opening ca:Halfhol
  • Materiaal:Beton


Waar vind je de boerenzwaluw?

De boerenzwaluw is een trekvogel en is dus niet het hele jaar door op dezelfde plek te vinden. Over het algemeen is de boerenzwaluw op het gehele noordelijk halfrond te vinden. De aantallen nemen echter sterk af door de intensivering van de landbouw en het toenemende gebruik van pesticiden. In september en oktober verzamelen boerenzwaluwen zich voor een reis naar het zuiden. Ze vliegen dan vanuit Nederland naar het westen en het midden van Afrika. Tussen maart en juni komen ze terug naar Nederland. Als ze terug zijn breekt hun broedperiode aan. Ze kunnen tot wel 3 legsels hebben, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die ze kunnen vinden. Er zitten tussen de 3 en 6 eieren in een legsel. Boerenzwaluwen broeden tot 16 dagen lang. Hoe lang ze daarna op het nest blijven is afhankelijk van de weersomstandigheden. Gemiddeld blijven ze 22 dagen, maar bij slecht weer kan dit langer zijn. Ze broeden het liefst onder brede afdakjes, in open schuren en onder bruggen. Daarom worden ze ook vaak aangetroffen op het platteland, waar open schuren goed te vinden zijn. Ze maken hun nesten zelf van klei of leem, op en onder randen in stallen. Verder hebben ze ook belang bij water, omdat hier veel insecten te vinden zijn.

Boerenzwaluw nest

De boerenzwaluw mag dan goed zijn in het maken van een nest, een beetje hulp kan nooit kwaad. Daarom maken ze ook wel gebruik van nestmogelijkheden die door mensen geplaatst zijn. Zolang deze nesten maar lijken op wat ze zelf zouden creëren, nesten ze hier graag. Bij ons kun je ook terecht voor een Boerenzwaluwnest. Deze boerenzwaluw nestkast is gemaakt van beton en triplex. Het lijkt veel op hoe de zwaluw op een natuurlijke manier zijn nest zou maken, en is daarom heel aantrekkelijk. Je kunt dit nest het beste bevestigen in de buurt van een boerenbedrijf, of in ieder geval een halfopen leefgebied. Hier zul je de boerenzwaluw het meest aantreffen. Verder heeft een beschutte locatie de voorkeur. Je kunt het nest het best ophangen onder een overkapping of dakgoot. Denk bijvoorbeeld ook aan steunbalken in een grote open schuur. Zorg wel dat de aanvliegroute naar het nest vrij is, zodat de boerenzwaluw er goed bij kan. Dit is belangrijk omdat de boerenzwaluw goed kan vliegen en jaagt in de lucht. Zwaluwen vinden het niet erg om bij elkaar in de buurt te zijn, dus het ophangen van meerdere nesten is geen probleem.

Bekijk de nestkast voor de Boerenzwaluw!

Wat eet de boerenzwaluw?

De boerenzwaluw eet dus het liefst insecten en vangt die op een creatieve manier. Naast het rechtstreeks uit de lucht grijpen, vliegt de zwaluw ook vlak over water heen. Soms steekt de zwaluw zijn snavel in het water om snel wat te drinken, maar hij gebruikt deze tactiek ook om waterinsecten te kunnen vangen. Wanneer je in een boeren omgeving woont, zal je snel zwaluwen aantrekken. Wil je ze graag in de buurt houden? Gebruik dan zo min mogelijk pesticiden en insecten verdelgers, zodat de boerenzwaluwen genoeg te eten hebben.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.