De Krakeend

Het broertje van de wilde eend is het hele jaar in ons land te vinden. Overal het algemeen ziet de mannelijke krakeend er anders uit dan de wilde eend. De mannelijke krakeend heeft namelijk een veel minder opvallend uiterlijk. Deze eend heeft namelijk een bruine kop met een zwart achterste. Hier en daar heeft de krakeend wat lichtbruine veren, zoals in de staart en op de vleugel, maar de rest van het lichaam is grijs. De snavel is donkergrijs. Tussen de mannelijke en vrouwelijke krakeend zitten een aantal verschillen. De vrouwelijke krakeend vertoont veel overeenkomsten met de vrouwelijke wild eend. Zo hebben ze ook een bruin verendek. De vrouwelijke krakeend heeft echter ook witte accenten op de buik en oranje snavel, die hen onderscheid van de vrouwelijke wilde eend. Gemiddeld is de krakeend zo’n 51 centimeter groot. Lees meer over de krakeend, onderaan deze pagina!

Lees meer over de krakeend!

Vogelvoer

Eendenvoer

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

Andere Tuindieren

Eendenkorf

29,95
Op voorraad

  • Type:Liggend
  • Materiaal:Hout


Het leefgebied van de Krakeend

Je vindt de krakeend in de meer gematigde regio’s van Europa. Zo komen ze niet voor in het hete zuiden, zoals Spanje, en het koude noorden, zoals Scandinavië. In Nederland is de krakeend in de laatste decennia sterk toegenomen in aantal. Krakeenden broeden het liefst langs een kanaal of een meer, met een langzame zoetwater stroom. Ze maken dan vaak gebruik van de ruige vegetatie in dit soort gebieden, zodat de nesten veilig blijven. De krakeend lijkt voorkeur te geven aan gebieden die door de mens naar eigen hand zijn gelegd. Denk dan bijvoorbeeld aan grote open wateren in polders, waar dammen in geplaatst zijn. Dit kan te maken hebben met het ecosysteem dat op deze plekken ontstaat, zoals de groei van wieren. Je vindt de krakeend dus het meest in de waterrijke gebieden in het westen en noordwesten van Nederland, met name in de polders. De krakeend is echter wel een trekeend. Dit houdt in dat hij zich meestal in de winter naar warmere oorden verplaatst. Vooral krakeenden uit de noordelijke regio’s van het verspreidingsgebied vertrekken naar het zuiden. De krakeenden in het zuiden blijven meestal op hun plek. Krakeenden in midden Europa vertrekken zelfs helemaal naar het noorden van Afrika.

Bekijk de Nestkast voor de Krakeend!

Wat eet de krakeend?

Krakeenden eten vooral planten. Tijdens de wintermaanden kiezen ze echter ook voor insecten die zich tussen de vegetatie verstoppen. Ook waterdiertjes komen hier soms in terecht. In de winter kunnen de krakeenden wel wat ondersteuning gebruiken. Bij ons vind je speciaal eendenvoer. Dit voer is voor alle soorten eenden en kan tussen de vegetatie gestrooid worden.

Bekijk al het geschikte voer voor de Krakeend!

Broedperiode

Het broedseizoen van de krakeend begint laat in de lente maar loopt door tot aan het begin van de zomer. Ze maken hun nest vaak op de grond, een stukje van het water af en verstoppen het nest goed. Ze maken daarbij gebruik van dichte grassen en bladeren. Tussen mei en juli legt de krakeend gemiddeld 10 eieren. Het duurt dan zo’n 25 dagen voordat de eieren uitkomen. Na 50 dagen kunnen de jonge krakeenden zelf vliegen. Omdat de krakeend vaak in groepsverband of in paren broedt, leggen ze hun eieren ook wel eens in een ander nest. Wil je de krakeend een handje helpen? Wanneer je dicht in de buurt van het water woont, dan kun je ervoor kiezen om een eendenkorf te plaatsen. Deze korven kunnen het broedsucces van de krakeend vergroten, zeker als ze in de buurt van of zelfs boven het water geplaatst worden. Zorg dan dat de eendenkorf zelf beschut is, maar de aanvliegroute voor de eenden vrij is.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 938 reviews.