Morgen gaat de astronomische herfst weer van start. Dat betekent natuurlijk wel vallende bladeren, lagere temperaturen, regenval en hier en daar een storm. Voor vogels gaat er een periode in van energie besparen en schuilen voor de veranderende weersomstandigheden. En dat betekent dat ze een veilige schuilplek zoeken. De vogelhuisjes in je tuin zijn hier perfect voor; mits ze netjes gereinigd zijn. Een vogelhuisje met een oud nest erin is namelijk geen prettige plek voor de vogel.
Waarom je vogelhuisje schoonmaken?
Een vogelhuisje zorgt ervoor dat de tuinvogels een veilige plek hebben om te broeden tijdens het broedseizoen. Maar ook na het broedseizoen kan een vogelhuisje nuttig zijn: het zorgt voor een fijne omgeving voor vogels om te schuilen. Oude nestresten kunnen vol zitten met bacteriën, waardoor ze ziektes verspreiden. Ook kunnen nestresten bij vogels de indruk wekken dat het kastje in gebruik is, waardoor ze hem zelf niet gaan gebruiken. Een fijne schuilplek in de winter kan in het voorjaar weer opgezocht worden om een nestje in te bouwen.
Wanneer je vogelhuisje schoonmaken?
Het najaar is het perfecte moment om je vogelhuisje schoon te maken. Sommige vogels broeden tot augustus. Door in het najaar schoon te maken, zorg je ervoor dat je geen legsel verstoord. Je kunt ook wachten tot de eerste vrieskou. Dan zijn de meeste bacteriën en ander ongedierte in het nestje doodgevroren, wat prettiger schoonmaakt. Het wordt echter steeds later in het jaar koud, terwijl stormachtig weer toeneemt. Dit maakt dat we toch adviseren om eerder in het najaar je nestkasten te reinigen.
Tips voor het schoonmaken van je vogelhuisje
Uiteraard is er een correcte manier om je vogelhuisje schoon te maken, die het veiligst is voor vogels en voor jezelf. Wij hebben de volgende tips voor je.
- Voordat je het vogelhuisje uit de boom haalt: kijk in de invliegopening en controleer of er niet toch nog een legsel in ligt.
- Doe het schoonmaken in de buitenlucht en met handschoenen aan. Zo voorkom je dat je zelf in aanraking komt met eventuele parasieten.
- Giet kokend water over de resten van het nest voordat je deze verwijderd uit de kast. Zo dood je vlooien, teken en schimmels.
- De meeste nestkasten beschikken over een luikje. Middels het luikje haal je de nestresten eruit.
- Na het legen van de nestkast giet je nogmaals kokend water in het vogelhuisje.
- Borstel de laatste resten eruit met een afwasborstel (welke je daarna weggooit).
- Laat het huisje drogen in de buitenlucht voordat je hem weer ophangt. Kies dus een dag uit met een herfstzonnetje!
Benieuwd hoe je je nestkast het beste weer kunt ophangen? Lees onze tips voor het ophangen van een vogelhuisje.