Insecten staan erom bekend dat je ze vooral in de lente en zomer tegenkomt. Maar hoe komt het, dat je ze dan elk jaar in de lente weer in grote getalen tegenkomt, als ze in de winter allemaal verdwenen zijn? En zijn er ook in het najaar insecten te spotten? We vertellen je graag meer over hoe insecten de winter door komen. En voor de liefhebbers: welke insecten je tóch kunt spotten in het najaar, in het bos of in de tuin.
Hoe overleven insecten de winter?
In de lente en de zomer bloeien insecten op. Er is dan namelijk voldoende te eten. Daarbij kun je denken aan bladeren van struiken, nectar van bloemen etc. Daarnaast zorgt de warmte ervoor dat insecten energie krijgen. Veel insecten gaan dan ook dood als de winter komt. Ze hebben dus een kort leven, maar hebben vaak voor de winter al eitjes gelegd. Deze eitjes zijn beter bestand tegen de kou. Er zijn ook insecten die de winter wel overleven: zij gaan in winterslaap om energie te bespraren.
Er zijn ook insecten die in groepen overwinteren. Daarbij kun je denken aan lieveheersbeestjes, bijen en vliegen. Andere insecten overwinteren als larve of als pop. Er zijn ook vlinders die, net als vogels, naar het zuiden trekken in de winter. Zij komen dan in het voorjaar terug om voort te planten!
Welke insecten kun je wél zien in de winter?
Toch zijn er zeker insecten die je gewoon kunt tegen komen in de winter. Voor de ene soort moet je iets beter je best doen, dan voor de andere soort. Onderstaand een aantal voorbeelden.
Pissebed
Deze ken je vast wel! De pissebed is een echt winter insect, en kun je tegenkomen onder stenen en onder rottend hout.
Spinnen
Niet alle spannen, maar sommige soorten kom je juist extra vaak tegen in de winter. Een goed voorbeeld is de grote trilspin!
Duizendpoot
Net als de pissebed vind je duizenpoten vaak op vochtige plekken, zoals onder een steen.
Lieveheersbeestje
Zoals aangegeven, overwintert het lieveheersbeestje. Soms worden ze echter verstoord of kom je tegen in je huis, waar ze de warmte hebben opgezocht.
Winterjuffer
De naam zegt het al: dit insect vind je juist in de winter. Ze kunnen zelfs blijven leven als hun lijfje besneeuwd is.
Kleine wintervlinder
De paartijd van de kleine wintervlinder is, in tegenstelling tot bij andere vlindersoorten, juist in november en december. Met name in bosrijke gebieden kun je deze vlinder tegenkomen. Leuk feitje: de vrouwelijke wintervlinders kunnen niet vliegen, omdat ze te kleine vleugels hebben.
Heb je een insectenhotel? Laat deze dan buiten hangen. Er kunnen insecteneitjes in zitten, die vroegtijdig uitkomen als je het insectenhotel naar binnen verplaatst of in de schuur neerzet.