Waarom je gevallen bladeren moet laten liggen

Nu de bomen in rap tempo hun blaadjes verliezen, heb je vast en zeker veel blad in je tuin liggen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om met een hark of bladblazer de tuin in te duiken, zijn er veel redenen om dit niet te doen. Gevallen bladeren doen namelijk een hoop goede dingen voor de natuur. Dat is natuurlijk goed nieuws, want de bladeren laten liggen scheelt een hoop werk! Wij vertellen we je alle redenen waarom jij ook het gevallen blad moet laten liggen.

Laat dat blad lekker liggen!

Tuinen worden steeds vaker bestraat. Wanneer er dan toch nog een boom staat (of die van de buren over jouw schutting heen piept) zijn we geneigd om de gevallen bladeren in de winter direct op te ruimen. Dat is erg jammer, want de bladeren zijn erg goed voor de natuur en voor de vele insecten en andere dieren die in tuinen leven. Dus bij deze: 6 redenen om al dat blad lekker te laten liggen.

Isolerende werking

Tijdens de koude periode kunnen wortels van planten aangetast raken door vorst in de grond. De laag met bladeren heeft dan een isolerende werking op de wortels van deze planten. Dit zorgt er voor dat de planten langer mooi blijven en ook volgend bloeiseizoen het weer goed doen.

Insecten en andere dieren beschermen

Tussen al die bladeren speelt zich een heel leven af. Denk bijvoorbeeld aan spinnen en vlinders, die de bladeren gebruiken om in te schuilen tegen het koude weer. Maar ook egels gebruiken de bladerhopen om in te overwinteren. Er zijn ook dieren de bladeren eten. Denk bijvoorbeeld aan wormen. Zij verteren de bladeren en geven je er mest voor terug. Handig, want dan is in het voorjaar je tuin al netjes bemest! De aanwezigheid van deze insecten is uiteraard ook goed voor veel dieren. Zo eten vogels en egels de insecten die zich tussen deze bladerhopen bevinden. Door je blad te laten liggen bevorder je dus de biodiversiteit.

Tip: met een insectenhotel, een egelhuisje of een voederhuisje draag je ook bij aan de biodiversiteit!

Bladercompost

Wist je dat er belangrijke voedingsstoffen voor de bodem in de gevallen bladeren zitten? Bomen halen energie uit de bladeren voordat ze vallen, maar ook dan zit er nog steeds veel handige voedingsstoffen in het blad. Veel mensen ruimen de bladeren op, en kopen dan in het voorjaar weer speciale voeding om de planten in de tuin te voeden. Door de bladeren te laten liggen is dit vaak niet nodig. Je kunt ook zelf compost maken van het overtollige blad! Daarnaast worden de bladeren ook licht zuur tijdens het vergaan, wat veel planten en gras ten goede komt.

Groei van onkruid vertragen

Wanneer onkruid geen licht krijgt, ga je zien dat het stukken minder snel groeit. Dat is een mooie bijkomstigheid! Het kan namelijk lastig zijn om ver doorgegroeid onkruid in het voorjaar weer te verwijderen. Lekker laten gaan dus.

Bespaar tijd en geld

Wanneer je eenmaal begint met het opruimen van het blad, krijg je de neiging om het netjes bij te gaan houden. Hierdoor gaat er al snel veel tijd in zetten. Maar wist je dat het opruimen van de gevallen bladeren je ook geld kost? Zoals al beschreven, halen veel mensen in het voorjaar voeding voor de tuinplanten. Voeding die ze vaak niet nodig hebben als ze simpelweg het blad zouden laten liggen. Laat de bladeren dus lekker liggen zodat je geen geld hoeft uit te geven aan voeding!

Is de laag met bladeren inmiddels hoger dan 10 cm? Haal het overschot dan weg en maak er compost van. Zo voorkom je dat de planten of het gras eronder geen zuurstof meer krijgt. Of verplaats het naar een andere hoek waar weinig blad ligt. Dit kun je ook doen met bladeren die op je oprit liggen of in je vijver terecht zijn gekomen. We adviseren om deze wel weg te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5326 reviews.